onsdag den 17. december 2014

Have a vintage christmas - 5 tips til julegaver

Hvert år går jeg selv lidt i coma over julegaver. Alle de forventninger - især mine egne. Jeg vil så gerne finde de perfekte julegaver, som passer lige præcis til modtageren, uden at gå slavisk efter hvad der står på vedkommendes ønskeliste, for så bliver det bare lidt som en bestillingsliste. Helst vil jeg være kreativ og finde på noget ganske uventet, men som vækker den helt store glæde.

Desværre ender jeg ofte - og det gjorde jeg også i år - med lige dele desperation over at få mit forsvindende lille budget til at slå til og lige dele præstationsangst over, hvad det budget egentlig giver mig af muligheder.

Jeg ER færdig med t købe julegaver, men jeg sidder med en lille bismag i munden... For jeg endte med at vælge det sikre, noget fra listerne, nogle lidt for dyre julegaver, og nogle, jeg ikke er helt tilfreds med, fordi jeg synes, de kostede for lidt i forhold til, hvad jeg selv får af folk i gaver. Det burde jo ikke betyde noget! Så jeg ved ikke, hvorfor det pludselig gør det, når jeg skal købe gaver.

Den desperation har fået mig til at tænke lidt over alternative gaver. Mange af de ting, jeg ønsker mig, kan findes på loppemarkeder og i antikbutikker. Nogle af ønskerne er ret konkrete, men mange af dem er det slet ikke. Fx ønsker jeg mig fine bøhmiske glas, vintagebrocher og -hatte. Det giver giveren mulighed for selv at sætte dit præg på gaven, mere end hvis jeg bare ønskede mig en bestemt Kähler-vase.

Her er 5 tips til fine julegaver købt brugt.

 1. Bonbonnire - eller lågkrukker - er super moderne og sikkert at finde på rigtig mange ønskesedler i år. Og de er vildt smarte. Fine, og så kan man putte hvad som helst i dem fra sukkeknalder til smykker og hårnåle, eller andre dimser, der skal gemmes af vejen. Lyngby har genudgivet deres rillede i hvid porcelæn, og Kähler har en masse rædselsfulde. Men hvorfor købe dem i dyre domme, når man kan finde dem på ethvert loppemarked og antikbutikker? Ovenstående har jeg fundet i en annonce på dba lige her, men kig ned i din lokale antikbiks og se, om der ikke skulle stå en fin i glas, porcelæn eller keramik, der lige passer til mosters eller din venindes smag.


2. Fine billeder til børneværelset. Eller til et hvilket som helst rum. Flotte grafiske tryk, gamle plakater, søde amatørmalerier og fotokunst. Der er noget for enhver smag. Jeg er vild med Christels fine billeder fra 1940'erne og 50'erne, ikke mindst motiverne med de buttede børn. Et sæt på to vil pynte ethvert børneværelset. Christel-billedet her er også et, jeg faldt over på dba, og du kan købe det lige her, men find dem også i antikbutikker og butikker med retro-interiør.


 3. Smukke glas. Jeg ønsker mig som sagt selv de farverige bøhmiske krystalglas som disse her fra den skønne butik Habengood på Frederiksberg (og med somerresidens i Allinge), men måske er din far lige præcis til klassiske Holmegaard, din veninde en sucker for skrøbeligt krystal eller noget helt tredje. Glas er det nemmeste at finde, selv i en ganske alminde genbrug kan du finde noget rigtig fint til næsten ingen penge. Jeg har selv formået at finde  champagneglas med coupe til 5 kr. stykket i en genbrugsbutik og fine portvinsglas af krystaltypen til 3 kr. stykket. Er man frisk, kan man jo give en flaske god portvin til glassene - og håbe på at blive indbudt.

 4. Håndtasker. Den perfekte venindegave! Tasker kan være en dyr affære, men i vintagebutikker og på loppemarkeder er en guldgrubbe af fine håndtasker fra især 1960'erne. Her får man nærmest de smukke slangeskindstasker smidt i nakken. Den brune skindtaske her er nede fra butikken, som jeg har anpart i, og koster 299 kr.

5. Handsker. Det er vinter og koldt, og skindhansker kan være en hulens dyr affære, hvis man skal have dem fra ny. Men igen er vintagebutikker og genbrugsbikse din ven. Og er man rigtig på forkant, så kig efter dem på sommerens loppemarkeder, hvor de ikke er i særlig høj kurs. De hvide skindhandsker med pelskant er igen et fund nede fra mig selv, Beware of Limbo Dancers, hvor de koster 99 kr. Desværre for små til mig selv. Det er så hagen ved vintage.

Andre gode julegaver fra loppemarkedet, genbrugs-, vintage- eller antikbutikken kunne være fine dåser til kaffe, kage og te (evt. med lækkert indhold!), garn til strikke-entusiasten, yndige vaser, smykker, hatte og huer, bøger til ungerne og sjove spil.

Translation:
Make it personal with a thrifted gift for friends and family. Bonbonnieres, illustrations, beautyful glasses, handbags and gloves are some of the goods that you can find and give away from thift shops, antique stores, vintage boutiques and flea markets.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar