lørdag den 10. januar 2015

Ugebladet

Sidste uge var jeg på loppemarked, hvor jeg blandt andet kiggede efter gamle Alt for damerne for strikkeopskrifternes skyld.

Tilfældigvis faldt jeg over en stak af Ugebladet fra 1920'erne og 30'erne - en sand fryd! Ikke bare er fotos og illustrationer FANTASTISKE, men jeg nyder også at læse brevkassen, husmoder rådene, kigge på annoncer og reklamer og tjekkes ugens madplan - helt utroligt meget rand, man spiste den gang. Det meste af bladet er dog noveller og romanuddrag- eller føljetoner, og dem har jeg endnu ikke taget mig tid til at læse.

Se billederne herunder.
 Vil talefilmen mon blive et hit, vil publikum tage imod talefilmen, eller har vi snart stumfilmen tilbage på lærredet? Og hvad betyder den revolution for kunstnerne? Da denne artikel blev skrevet i 1928, var der blot 50 i USA biografer med teknik, der kunne understøtte talefilmene, og vist ingen i Europa. Det skulle snart ændre sig.

 Moden anno 1928, spadseredragter og frakker. Mønstre kunne rekvireres for 35 øre.

 Tre af bladene - 1928, 1930 og 1929.

 1930 - vi drømmer om sommer.

Smukke illustrationer.
"Du glemmer komma, bemærkede Inger irettesættende". Jamen, det kunne jo have været mig :)

Som sagt er jeg lidt pjattet med brevkassen. Hvor man tilsyneladende kan få svar på alt fra adresser, husmoderlige spørgsmål, spørgsmål om mode og takt og tone, uddannelsesmæssige spørgsmål og spørgsmål udi kærlighed. Meget underholdende. Jeg er især vild med nedenstående:

"Ugebladet bedes venligst svare mig paa følgende: 1) Jeg er 165 cm høj, 25 Aar og vejer 60 kg, er det passende? 2) Kan en virkelig Herre gaa med stiv Hat til Overfrakke; er den stive Hat ikke gaaet af mode? 3) Jeg er saa ked af, at jeg ikke har faaet  Opskriften til Rødkaal overført i min lille Kogebog; jeg ved godt, den var i Ugebladet; maa den ikke komme i en Gang til? I Haab om Svar. Vigge, Odense.
Svar: 1) Ja, det er en meget passende Vægt til deres Højde. 2) Den stive Hat er stadig moderne. 3) Deres sidste Spørgsmaal skal blive besvaret under "Den unge Husmoder".

Translation:
Last week I bought a pile of danish magazines from 1920 and 1930

Ingen kommentarer:

Send en kommentar